Særlig tilrettelagt uddannelse (STU)
Målet er, at du opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til en videreuddannelse og beskæftigelse.
Ungdomsuddannelsen retter sig mod dig som ung, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse på ordinære vilkår med eventuel socialpædagogisk bistand. Du kan modtage et tilbud om ungdomsuddannelse umiddelbart efter undervisningspligtens ophør og indtil det fyldte 25. år.
Der kan være stor forskel på unge, som får tilbudt en STU – både funktionsnedsættelse, udgangspunkt og i behov.
En STU kan sammensættes af elementer af undervisning, træning, praktiske opgaver samt sociale aktiviteter, herunder for eksempel bo-selv-træning, arbejdstræning og praktikforløb hvis muligt.
Bo-tilbud i tilknytning til et STU-forløb skal søges særskilt efter de almindelige gældende regler.
Målgruppe: Unge under 25 år, der på grund af en varig nedsat psykisk eller fysisk funktionsniveau ikke har mulighed for at gennemføre en anden ordinær ungdomsuddannelse med tilhørende specialpædagogisk støtte.
Formål: At den unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig, beskæftiget og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt.
Økonomi:Uddannelsen og transport til uddannelsen betales af kommunen efter gældende regler. STU-elever kan søge offentlig forsørgelse ved det fyldte 18. år efter de almindelig gældende regler (Uddannelseshjælp er formueundtaget, når man er elev i en STU).
En STU kan sammensættes af elementer af undervisning, træning, praktiske opgaver samt sociale aktiviteter, herunder for eksempel bo-selv-træning, arbejdstræning og praktikforløb hvis muligt.
Sådan bliver man indstillet til en STU
Du skal henvende dig til din UU Vejleder, som i dialog med den unge, udarbejde en skriftlig indstilling, hvor det begrundes, om den unges tilhører målgruppen for en STU. Begrundelsen kan understøttes af for eksempel skolefaglige udtalelser samt psykologiske og lægefaglige udredninger. Herefter skal kommunens STU-visitationsudvalg behandle indstillingen, og give en skriftlig afgørelse til den unge.
Er man under 18 år, skal forældre eller værge medvirke og inddrages i vejledningen om STU. Unge over 18 år opfordres til at inddrage forældre, værge eller bisidder i vejledningen om STU.
Du skal ansøge senest 1. oktober eller 1. april om muligheden for særlig tilrettelagt uddannelse.
Læs mere på Tønder Kommunes hjemmeside omkring Visitationsudvalg, afgørelse og klagevejledning.
Kontakt UU´s special vejleder Liselotte Dalsgaard for mere info om STU på: